Na co pomaga miód lipowy?

Na co pomaga miód lipowy?

Na co pomaga miód lipowy? Po miód lipowy najczęściej sięgamy jesienią i zimą, kojarząc go z naturalnymi antybiotykami. Rzeczywiście, wspomaga leczenie infekcji sezonowych, w tym zwłaszcza dotykających górne drogi oddechowe. Jednocześnie pomaga w budowaniu odporności, dlatego warto sięgać po niego nie tylko w chorobie. Jakie właściwości ma miód lipowy?

Czym charakteryzuje się miód lipowy?

Miód lipowy z https://mojemiody.pl ma słodki smak i charakterystyczny, złoty kolor. Niemniej jednak w procesie krystalizacji zmienia barwę na kremową, co nie oznacza jednocześnie, że traci swoje cenne właściwości bądź nie nadaje się do spożycia. Wręcz przeciwnie – krystalizacja jest procesem w pełni naturalnym który nie wpływa na prozdrowotne działanie miodu. Jeśli więc na sklepowych półkach zobaczymy miód lipowy w jasnym kolorze, to spokojnie możemy włożyć go do koszyka. Jednocześnie powinniśmy mieć świadomość, że choć miód lipowy jest powszechnie dostępny, to trudno dziś nabyć wysokiej jakości produkt. Wynika to z faktu, iż większość lip znajduje się na terenach zanieczyszczonych spalinami, przez co miód z nich pozyskiwany nie jest tak wartościowy, jak mogłoby się wydawać. Dlatego powinniśmy wybierać produkty pochodzące z renomowanych pasiek, które znajdują się z dala od powszechnie uczęszczanych dróg. Dzięki temu mamy pewność, że produkt nie zawiera szkodliwych substancji.

Jakie właściwości prozdrowotne ma miód lipowy?

Miód lipowy z Moje Miody kojarzymy przede wszystkim z jego właściwościami antybiotycznymi. Rzeczywiście, przez ekspertów bywa on nazywany naturalnym antybiotykiem, którym warto posiłkować się w pierwszych objawach przeziębienia lub grypy. Dobrze radzi sobie przede wszystkim z paciorkowcami oraz gronkowcami. Jednocześnie miód ten jest w pełni bezpieczny dla naszego układy pokarmowego i nie eliminuje bakterii bytujących w jelitach. Warto po niego sięgnąć również w zakażeniach grzybiczych, wywoływanych przez grzyby drożdżoidalne. Miód lipowy powinniśmy więc stosować przede wszystkim w zapaleniach górnych dróg oddechowych jako tak zwaną pierwszą pomoc.

Zwróćmy jednak uwagę na to, że działa też moczopędnie, zmniejsza obrzęki i łagodzi ból. Polecany jest więc w chorobach układu krążenia czy układu moczowego. Miód lipowy mogą spożywać osoby przemęczone, narażone na stres, ze stanami depresyjnymi. Dzięki zawartości olejków eterycznych może on dodatkowo wspomagać proces aromaterapii, która stosowana jest właśnie u osób z obniżonym nastrojem czy dysfunkcjami układu nerwowego. Miód lipowy polecany jest też w schorzeniach reumatycznych – będzie więc pomocny zwłaszcza w przypadku osób starszych, u których często występują zapalenia stawów czy związane z samą chrząstką stawową. 

Jak stosować miód lipowy?

Na co pomaga miód lipowy?
Na co pomaga miód lipowy?

Wiemy już, że miód lipowy posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego warto spożywać go o każdej porze roku. Ma słodki smak, który uwielbiają małe dzieci – podawajmy im łyżeczkę miodu dziennie, wzmacniając tym samym odporność maluchów. Oczywiście, miód należy podawać dopiero tym dzieciom, które ukończyły 3. rok życia. Możemy dodawać go do płatków śniadaniowych, twarożku czy jogurtu. Niektórzy chętnie smarują nim chleb lub pieczywo chrupkie. Miód lipowy z powodzeniem zastąpi nam cukier, jednak pamiętajmy, aby nie podgrzewać go do temperatury powyżej 40 stopni. Nie dodajemy więc miodu lipowego do gorącej herbaty, galaretki czy innych, ciepłych dań lub napojów.

Po miód lipowy powinniśmy sięgać nie tylko w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę, a więc jesienią i zimą. Dobrze sprawdzi się o każdej porze roku. Pamiętajmy, że niektóre schorzenia nie mają charakteru sezonowego. Jeśli spożywamy miód celem budowania odporności, to musimy mieć na uwadze, że jest to stosunkowo długi proces, na który wpływ ma także wiele innych czynników. Herbata z miodem lipowym wypijana latem także będzie więc dobrym rozwiązaniem.

Po czym poznać prawdziwy miód lipowy?

Jak wspomniano, na jakość miodu lipowego ma wpływ między innymi to, z jakich kwiatów został zebrany. Niemniej jednak, kupując produkt, warto zwrócić uwagę jeszcze na jedną kwestię. Miód lipowy w stosunkowo krótkim czasie zaczyna się scukrzać, a więc podlega procesowi krystalizacji. Jest on w pełni naturalny i nie wpływa na właściwości prozdrowotne produktu, lecz zarazem pozwala nam poznać, czy rzeczywiście mamy do czynienia z prawdziwym miodem lipowym. Pozostaje on bowiem płynny wyłącznie do końca roku, w którym został zebrany. W większości przypadku ulega scukrzeniu znacznie wcześniej. Jeśli więc pod koniec roku bądź w okolicach stycznia czy lutego kupujemy płynny miód lipowy, to najpewniej jego skład został zafałszowany. Producent mógł do niego dodać sztuczne składniki bądź specjalnie go podgrzewał, aby ten lepiej prezentował się na sklepowych półkach. Pamiętajmy jednak, że podgrzewanie miodu powoduje utratę jego cennych właściwości, zatem proces ten w ogóle nie powinien mieć miejsca. Jeśli chcemy mieć pewność, że nabywamy wysokiej jakości miód, kupujmy go wyłącznie w sprawdzonych pasiekach, cieszących się renomą.

Myjnia bezdotykowa Previous post Myjnia bezdotykowa
Kremacja zwierząt Next post Kremacja zwierząt